Kurkum on vürts, mis kasvab Indias ja Kesk -Ameerikas. Kurkumi juur näeb välja nagu ingver ning on tuntud oma erksa kollase värvuse poolest
Kurkum on pikka aega olnud India, Aasia ja Kesk -Ameerika köökide põhitoiduaine, eriti karrisegudes.
Kurkumil on Ayurveda ja Hiina meditsiinis pikk ajalugu, üle 4000a. Seda kasutatakse seedeprobleemide, maksaprobleemide, nahahaiguste, haavade, põletike, valu ja väsimuse raviks. Kurkumile on omistatud tänapäeval supertoidu staatus.
Mis kasu on kurkumist tervisele?
– Kurkum sisaldab põletikuvastaseid ja antioksüdantseid omadusi, mis on tervisele kasulikud.
– Hoiab südame, liigesed ja aju tervena.
– Kurkuk aitab leevendada osteoartriidi, artriidi ja reumatoidartriidiga seotud valu ja turset .
– Mõned uuringud näitavad, et kurkum aitab seedeprobleemide korral,
– Kurkuk toimib meeleolu parandajana depressiooni põdevatel inimestel.
– Võib kaitsta ka mõningate nahahaiguste eest
– Prediabeet ja diabeet. Kurkum võib parandada insuliinitundlikkust ja alandada veresuhkru taset, vastavalt 2016. aasta oktoobris ajakirjas International Journal of Endocrinology and Metabolism avaldatud ülevaatele . Ameerika diabeediliidu ekspertide sõnul võib see aidata vähendada ka II tüüpi diabeedi riski.
Kas kurkum aitab kaalust alla võtta?
Mõned uuringud näitavad, et kurkumi peamine toimeaine kurkumiin võib kaalulangust suurendada ligi 5 protsenti, kui võtate 800 milligrammi (mg) koos 8 mg piperiiniga – musta pipraga – kaks korda päevas 30 päeva jooksul. Kuid enne toidulisandite võtmist pidage nõu oma arstiga.
Kas kurkumil on kõrvaltoimeid?
Kurkumil pole palju kõrvatoimeid, kuid mõned inimesed on teatanud kõhulahtisusest, peavalust, nahalööbest ja kollasest väljaheitest annustes 500 kuni 12 000 mg
Tasub meeles pidada, et kurkumiini põletikuvastased omadused paranevad, kui tarbite kurkumit koos musta pipraga.
Mis on kurkumiin?
Kurkumiin annab kurkumimile erekollase värvi ja moodustub kurkumist umbes 5%.
Kurkum koosneb 100 ühendist. Kõige rohkem räägitakse kurkumiinist, toimeainest, millele omistatakse suurem osa kurkumi tervistavatest omadustest.
Kuidas kasutada seda vürtsi koduköögis?
- Lisa riivitud või pulbristatud kurkumit enne küpsetamist kartulite, kõrvitsate, porganditele jne.
- Sega pulbristatud kurkum jahvatatud köömne, jahvatatud ingveri, küüslaugupulbri, meresoola ja musta pipraga ning hõõru enne grillimist veiseliha, lambaliha, kana, kala või tofu peale.
- Kurkum võib olla maitsev lisand omletti, frittata, quiche või munapudru juurde.
- “Kuldne piim”. Soojenda potis tass piima koos ½ tl kurkumipulbriga (või 1½ tl värskelt riivitud kurkumit) ja 1 tl värskelt riivitud ingverit. Hauta 15 minutit. Lülita kuumus välja, kurna ja sega juurde 1 supilusikatäis mett või agaavinektarit.
- Valmista näiteks maitsvat paellat
- Ole klassikaline. Kurkum on kollase karri peamine koostisosa. Valmista mõni hea ja maitsev roog karriga. Näiteks kanakarri riisiga või merannikarri riisiga. Vali karripasta või karripulber
Kvaliteetse kurkumi leiad siit:





Soovitan vaadata / lugeda ka:
Aloe Vera mahla tervendavad omadused
